Sariyahsi, Bogazköy, Bekdik, Sipahiler, Yaylak, Demirciobasi, Yenitorunobasi

           Sariyahsi'de 1928`den 17-07-1957`ye kadar Muhtarlik yönetimi.


1329 siralarinda Sariyahsi muhtarlik ile yönetilirken Ali Riza Bozkurt tarafindan muhtar olarak köy yönetilmekteydi. Bir sene muhtarlik yapti. Muhtarlarin resmi dayireleri yoktu, sahsi odalarinda görev yaparlardi 1330 yilinda.

1928-1930 yillarinda Mulla Mustafa Bozkurt. ...

1931-1937 yillarinda Isak Demirel (Demirci Isak). Mehmetin Alinin odasinda toplanarak kaymakamlik tarafindan Demirci Isak Muhtarliga getirilmisdi. Secim memuruna hakaret sebebiyle 8 kisi göz altina alindigi dönem ise Isagin 2ci secim sirasinda rakip muhtar adayi Hatip oglu Ahmet Eraslan di, cikan olayda Mehmet Alikag, Haci Osman, Ali Mutlu ve kardesi Yusuf Mutlu, Fevzullah Öztas, Hasan Hüseyin Bozkurt ve diger ismini bilmedigimiz kisiler bir kac ay iceri alindigi söylenmekte. 2ci bir dört seneyi sikayet üzerine görevini tamamlayamadi. Yaninda aza olarak calisan Muttalip Öcal vekaleten görevi devraldi.

1938-1939 yillinda Muttalip Öcal.

1940-1941 yillinda Dervis Güclü.

1941-1943 yillinda Sükrü Özdemir. Sükrü Özdemirden sonra kisa bir süre icin tekrar Isak Demirel secilmistir.

1943-1944 yillinda Ibrahim Acar.

1944-1946 yillarinda Yustunun Riza Demirel.

1947-1949 yillarinda Isak Demirel.

1950......... Serif Eraslan Belediye Baskanligi secimine kadar Muhtarlik yapmistir.



             17-07-1957 ´den Günümüze Belediye Baskanlarimiz.
                              
                 ----------------------------------------------------------------------------------
1.Veli Atak:
Deli Hasan Usagindan, Ahmet Oglu (Veli Atak) 17.07.1957'de secildi.

ilk Belediye Baskani seciminde sayin Veli Atak 507 oyla Millet Parti`sinden ilk belediye baskani oldu.(Millet Partisi: Kirsehir`li Bölük basinin Partisi idi.) Ramazan Polat koruma ve Nazif Demirel,Osman Yildiz, Haci Bozkurt, Telat Bozkurt, Telat Özdemir`den olusan Aza`larla hizmete basladi. Belediye baskani masi o zamanlar 150 Lira idi. ilk belediye binasi olarak Halk Partisi binasi kullanildi. Veli Atak 27 Mayis 1960 yilina kadar görevde kaldi. Veli Atak`in hizmetleri: Veli Atak döneminde Sariyahsi ilce olmasi icin Vilayete, Valilige Mürecât etmistir. Valilikte halen mürecatim durmakta demekte. Bilgi:Veli Atak. Veli Atakin döneminde: Kara Veli Atak kendi deyimiyle 1355 yilinda Belediye Baskani secildi. Belediye Binasi olarak Postaneyi kullandi. 1360’da inkilap devrimi oldu Adnan Menderes, Rüstü Zorlu idam edildi. Inönü tarafindan Halk Partisi iktidara getirildi. Bu inkilapinda Sariyahsiye yansimasi CHP’den Haci Kilic’i Belediye Baskanligina getirdi. Veli Ataka Allahtan rahmet diliyoruz.


2. Haci Bozkurt:
Haci Bozkurt`un hizmetleri hakkinda bilgi elimize ulastiginda isleme konulacaktir. Bilgi verecek kisilerden bilgilerini ve Resimini bekliyorum.


3. Haci Kilic:
(CHP), Haci Haydar oglu(Haci Kilic) 1960`dan itibaren 27-Mayis inkilap Belediye Baskani olarak, 3 sene görevde kaldi. Haci kilic döneminde 7 yere cesme yapilarak su getirildi, eski mezarligin etrafi usta Kasim Celik´e yaptirildi, Sariyahsi ilk okulunun yapimi ve ilk belediye binasi temeli atildi, fakat tekrar belediye baskani olamadigi icin, yaptirmak sonraki belediye baskanina kaldi. O dönemlerde 2 Adet Otobus var idi. Ahmet Bozkurt ve Aziz Güclü´nün. Belediye vasitasi bir adet cip var idi. Belediye binasi CHP Halk evi idi. 4-Aza, 1-Baskatip ve 1 koruma ille görev yaptim. Koruma teskilatini ben kurdum.Bilgi:Haci Kilic.


4-Kemal Ünsal:
1964,1968,1973´ üc devre belediye baskanligi yapmistir. 1931 dogumlu Kemal Ünsal 21.08.1985 de vefat etmistir.53 oy farki ile önce DP'den sonra AP'den belediye baskani oldu.ilcemiz en verimli calismalari, rahmetli Kemal Ünsal döneminde, görmüstür.Bunlardan bagzilari: 1.Elektirik 2.Telefon 3.Sariyahsi´nin imar ve kadastro'dan gecisi. 4. Hirfanli barajinin yanindan icme suyu getirilmesi. 5. iki adet alti tonluk su deposu.Ayakli depoda onun zamaninda baslatilmisdir. 6. Sehirici kanalizasion ve icme suyu sebekesi. 7. Kizilirmak ilk okul yapimi. 8. Carsi camii yapimi. 9. Selcuklu camiisinin yikilarak yerine yeni selcuklu camii yapimi. 10. Kurtulus camii yapimi. 11. Kuran kursu yapimi. 12. Cumhuriyet caddesi asvalt yapimi. 13. Demirciobasi istikameti Kochisar yapimi. 14. Belediye binasi yapimi 15. Agaclandirma calismalari. 16. Baraj bölgesi agiclandirma 17. Gazino binasi yapimi. 18. Simdiki lisenin arkasindaki köprü yapimi. 19. Hodali köprü yapimi. 20. Evren yolu köprü yapimi.
21. Temel sanat okulu ve orta okulu olarak kulanilan bina onun döneminde baslayip 8 sene sonra, ancak Tahir Görkem tarafindan tamamlanmistir. 22. Halen bitirilmeyen hamam calismalari. 23. Eski dispanserin(saglik ocagi) yapimi...Bilgi:Eren Ünsal


5-Nazif Demirel:
1978'de Kemal Ünsal'dan belediye baskanligini aldi. 1980, 12 eylül harekatina kadar görevde kaldi.Sariyahsi-Sipahiler-Abali-Mamali yol güzergahi bugünkü haline getirdi. Belediye`deki isci sayisi azaltildi. Kanalizasion icin ilk defa o dönemde bayindirlik baskanina müracaat edildi. Evren-Sariyahsi yol düzergahindaki köprünün yenilenmesi. Hazine-Parsel yer satisini durdurdu. Ilk defa yolluk-harcirah ve bu gibi benzeri harcamalar belgelere baglandi. Bilgi: Arif DEMIREL


6. Seyit Ahmet Demirel:
Osman Kaler Kabilesinden 1927 yilinda Sariyahsi´de dogudu. Ilk okulu Sariyahsi´de bitirdi. 1952 yilinda Tarim Kredi Kooperatifine atandi, 31 yil hizmet verdi. Konsey karari ile 1980´nin 11´ci ayinda Belediye Baskanligina getirildi. 1984 yili 3´cü ayinda görevini teslim etti. Hizmetleri: Önceki Belediye Baskanlari´nin almis oldugu istimlak kararlarini uygulayarak yollari acti; istimlak bedeli 3,5 milion lira civarinda idi. Konsey karari ile bir park ihlas etti. Atatürk büstü koydu. Bu harcamanin bedeli ise 2 milion civarinda idi. Yarim kalan su deposunu bitirdi. 5 yillik egitim okulunu tamamladi. Tarim ve Orman Bakanligi köy gurubu Ziraat Tekniksiyenligi kurulmus teknik elemanlar göreve baslatmistir. Hirfanli Baraj Gölü kenarindaki gazino binasi birinci tuz festivalinden önce faaliyete gecmis olup, calismaktadir. Birinci Tuz Festivali(5-6 agustos 1983) kasabamiz Sariyahside de yapilmistir. O dönem Hirfanli Baraj Gölünde kerevit, sazan, yayin ve disli balik cikmaktaydi. Kerevit dis ülkelere ihrac edilmekteydi.
Kasabamizi ziyaret eden misafirler: Gümrük ve Tekel Bakani, Ankara Valisi ve arastirma inceleme yapmak icin 6 agustos 1983 günü misafirler gelmistir. Festivale konser vermek icin cok sayida sanatcilar istirak etmistir. Önceki dönemden yarim kalan ayakli depoyu tamamlamistir. Hirfanli Baraj Gölünün gazino binasini acmistir. Yeni inkisaf eden meskenlere yeniden elektrik tehsisati döseterek abonelere elektrik enerjisi verdirmistir. Kasabanin Safaktepe Mahallesindeki Ayakli depoya yeni elektrik hatti cektirmis olup bir adet trafo koymus, ceyrani düsük gelen abonelere yeni trafodan elektrik verilmesini saglamistir. Yarim kalan köprünün tamamlanmasini saglamistir. Belediyeye pikup, dolmus ve jeep almistir. O zamanlar Iller Bankasinin belediyemize ayirdigi 650 bin lira ile 14 Belediye Personal sekiz iscinin magsini bile ödiyemiyordu ve dört isciyi TEK´e transfer etmek zorunda kaldi. Bilgi: Seyit-Ahmet Demirel.


7. Tahir Görkem:
Ben Tahir Görkem 1950 Sariyahsi dogumluyum, annemi 5 yasindayken kaybettim. Ailenin ikinci büyük evladiyim. Ilkokulu Sariyahsi, ortaokulu Sereflikochisar’da bitirdim. Ankara Yapi Meslek Lisesinin Yapi Tarihi Resamligi Bölümünden mezun oldum. Ayni yil Devlet Mühendislik ve Mimarlik Akademeleri imtihanina girerek Elazig Devlet Mühendislik ve Mimarcilik Akademisi Insaat Mühendisligi Bölümünü kazandim. 1974 yilinda Insaat Mühendisligi Bölümünden mezun oldum. Ayni yil agustos ayinda evledim, Karayollari Gn. Müdürlügü hesabina burslu okudugum icin mezun olduktan sonra Karayollari Van Bölge Müdürlügünde göreve basladim. 1975 mart ayinda yedek subay askerligimi yapmak üzere Balikesir idari hizmetler okulunda dört aylik egitimden sonra Yedek Asteymen olarak Konya-Hadim Askerlik Subesinde Askerlik Subesi Bsk. Vekili olarak askerligimi tamamlayarak 1976 haziran ayinda tehriz oldum.
Daha sonra Karayollari Kayseri 6.Bölge Müdürlügüne atandim. Bu bölgede iki yil calisdiktan sonra 1978 yilinda Karayollari Mersin (Icel) 5.Bölge Müdürlügüne mahalen gittim. Ve bu görevimden mayis 1979 yilinda istifa ederek serbest olarak calismaya basladim. Bu tarihden sonra insaat mühendisligi yaptim. Bes yil bu isi yaptiktan sonra Sariyahsi Belediye Baskanligina aday gösterildim ve hic bir sekilde kimseye bir sey söz vermeden Halkci Partiden Belediye Baskani secildim. Daha sonra Anavatan Partisine gectim.

Sariyahsi Belediyesi 1987 yili Mali Yili Bütcesi 260.000.000 TL idi.

Belediyenin aylara göre degisen geliri var idi. Sabit gelir olarak Iller Bankasindan Belediyemize Genel Bütce geliri olarak yaklasik 7 milion civarinda geliri vardi.

Gelire göre gider tahakkuk ettirilir yine giderlerde aylik olarak sabit olmayip degiskendir.

Sariyahsi Kasabasini ziyaret edenler (benim dönemimde): Kaya Erdem, bölgemizin Milletvekilleri Hazim Kutayi, Halil Sivgin, Alpaslan Pehlivanli, Sanayi ve Ticaret Bakani Cahit Aral, Ziraat Bankasi Genel Müdürü Kemal Akkaya, Ankara Valisi daha önce Mustafa Gönül sonra Cahit Bayar, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Gn. Müdürü ve eski Sereflikochisar Kaymakami Muzaffer Ecemis ve üst düzey yöneticiler zaman zaman kasabamizi ziyaret etmislerdir.

O zamanlar Sariyahsi’nin gündeminde en acil sorunu ilcelik konusu, kanalizasyon, belediyemize is makinalari kazandirma cabalarimiz vardi, dügün salonu yapimina agustos ayi icinde basladik, gölet ve kasabamizin elektrik isleride o günlerde baslanmistir.

Belediyemizin 1980 yilindan sonraki yaptiklari:
Saglik Ocagi yapimi (Yurt disindaki iscilerimizin katkilariyla yapildi)
Temel Egitim Okulu (M.E.G. ve Spor Bakanliginca yaptirildi)
Icme suyuna 6 lt./sn. cazibeli su ilave edildi.

Acili Pazar yeri, belediye cevresinde kumlastirma yapilarak acik pazar yeri kendi yerinde faaliyete gecmistir. Belediye cevresinde yapilan kumlastirma ilcede cevre görünümü güzellestirip ayrica Sindelfingen-Sariyahsi Dostluk Parki konulmustur.

P.T.T. binasi yaptirilmistir. Ileride otomatik duruma dönüsülmek üzere.
Eski ortaokul binasi bugün icin lise olan binanin tamir ve tahil edilerek lise olarak hizmete verilmistir.
Cumhuriyet Caddesi düzenlemeleri baslatilmistir.
Kasaba halkinin dinlenip eglene bilecegi Hirfanli Baraj Gölü civarinda Belediyemize ait Sahil Gazinosu tam olarak faaliyete gecmistir.
Geldigimiz günden beri agaclandirma calismalarimiz sürmüstür.
Cumhuriyet Cad., ilkokullar,Saglik Ocagi ve lisenin agaclandirilmasi yapilmistir.
Kasabanin elektrik sebekesinin yenilenmesi ve ilave sebeke 18.05.1987 tarihinde yapilmistir.

Yeniden imar plani yapilmistir.
Belediyemiz harac gerec olarak bir adet damperli Fatih marka kamiyon, bir adet Styr marka traktör romorklü ve bir adet itfaye araci alinmistir.
Belediyemiz 17 adet dükkan yapimi isi ihale edilmis olup ayrica belediye dügün salonu, otel, gazino insaati ihaleside 29.07.1987 günü yapilmistir.
Sulama maksatli gölet yapimi D.S.I 1987 yatirim programinda olup kurban bayrami sonrasi insaatina baslanmistir.

En önemli sorun konumuz ilcelik sorunu, kasabamizin ilce yapilmasi konusunda bütün calismalarimiz devam etmis olup bugün icin ilce olmustur.

O gün icin belediyemizin ihtiyac duydugu toplam personel sayisi 47 idi.



8.Ahmet Celik:
Caliusagi´ndan Sâr Ali´nin Sadettin´in oglu 06-10-1955 Sariyahsi dogumlu.
18 Nisan 1999 tarihinde MHP'den, büyük bir oy farki ile, belediye baskani secildi ve halen görevde..
-------------------------------------------
Calismalar devam etmekte..